Jak se vaří pišot
Oblíbený recept babičky Tarali
4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
náplň či omáčka dle chuti
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nastrouháme na struhadle, osolíme, přidáme žloutek a promícháme s hrubou moukou. Zpracované těsto vyválíme na tenkou placku a nakrájíme na menší čtverečky. Nyní záleží jen na vás, jakou náplní čtverečky plníte. Může to být ochucený tvaroh, tepelně upravené kysané zelí nebo povidla. Náplň klademe na čtverečky tak, aby se daly slepovat na okrajích. Dobře slepené čtverečky dáme do osolené vařící vody. Vybírají se cedníkem, jakmile vyplavou na povrch. Ještě teplé se polévají máslem, medem nebo sladkou omáčkou, případně se posypou tvarohem. Mohou se připravit i na slano, pak se polévají roztaveným sádlem či smaženou cibulkou.